Kalastus

Kalastus

Kalastuksessa yhdistyy monta hyvää puolta. Luonnosta nauttimisen lisäksi se on oiva harrastus ja keino hankkia todellista lähiruokaa. Kalastusta voidaan harrastaa usein eri tavoin; satunnaisesti mökkirannassa mato-onkien, uistellen kavereiden kanssa veneellä tai vaikka perhokalastaen Lapissa. Mikäli itse kalastus ei ole lähinnä sydäntä, mutta mielii silti saalista, ovat vaihtoehtoina myös verkkokalastus tai katiska. Talvisin maamme järvet tarjoavat oivan mahdollisuuden pilkkimiseen, ja syyspimeillä voidaan tuulastaa.

Kalastuksen suosio Suomessa

Kalastus on Suomessa melko suosittua. Metsähallituksen julkaiseman tiedotteen mukaan kalastuslupia myytiin vuonna 2015 68 695 kappaletta, 2017 määrän ollessa 82 740 kappaletta, joten kalastuksen suosion kasvu on ollut melkoista. Todellisuudessa kalastavien suomalaisten määrä on huomattavasti suurempi ottaen huomioon lapset, nuoret sekä ikäihmiset, jotka eivät tarvitse kalastuslupaa. Valtion kalastonhoitomaksun maksaneita oli 192 360 vuonna 2017, tässä luvussa on mukana myös tutkimus- ja ammattikalastajia.

Kalastuksen suosiota selittää osaltaan sen helppous, sillä kuka tahansa voi alkaa harrastaa kalastusta oman kiinnostuksensa mukaan. Monet suosivat kalastusta myös siitä saatavan hyödyn takia; itse pyydystetystä kalasta valmistettua ateriaa parempaa vaihtoehtoa tuskin onkaan. Kala on myös terveellistä syötävää tärkeiden rasvahappojensa ja runsaan proteiinimääränsä ansiosta. Tuhansien järvien maana Suomessa kalapaikkoja riittää niin kesällä kuin talvellakin ympäri maan. Kalastus on myös mukava tapa liikkua luonnossa.

Kalastusluvat ja valtion kalastonhoitomaksu

Kalastuslupa tai kalastonhoitomaksu tarvitaan melkein kaikkeen kalastukseen, mutta ihan kaikki eivät kuitenkaan kalastuslupaa tarvitse. Alle 18- ja yli 65-vuotiaat saavat Suomessa kalastaa ilman kalastuslupaa, eikä heidän tarvitse maksaa kalastonhoitomaksuakaan. Mato-ongella saavat yleisesti kalastaa kaikenikäiset hankkimatta lupaa, samoin pilkkiä, heittokalastaa ja perhokalastaa. Perhokalastukseen ja heittokalastukseen tarvitsee kuitenkin olla suoritettuna kalastonhoitomaksu. Kalastonhoitomaksun maksamalla saa vetouistella tai kalastaa yhdellä vavalla.

Kalastonhoitomaksu on 45 euroa vuodessa, mutta se on mahdollista ostaa myös lyhyemmälle ajalle. Viikon kalastonhoitomaksu kustantaa 15 euroa ja yhden vuorokauden 6 euroa. Mikäli tietää menevänsä vain tiettynä aikana vuodesta kalaan, voi olla kätevämpää maksaa lyhyempi maksu. Maksun voi maksaa netissä osoitteessa www.eraluvat.fi, soittamalla metsähallituksen puhelinpalveluun tai menemällä luontokeskukseen tai R-kioskille. Ahvenanmaa poikkeaa muusta Suomesta hieman, sillä sinne tarvitaan alueellinen kalastuskortti.

Vapakalastus

Vapakalastus pitää sisällään onkimisen, virvelöinnin, uistelun, pilkkimisen ja perhokalastuksen. Vapakalastusta kutsutaan myös koukkukalastukseksi siiman päässä olevan koukun vuoksi. Onkiminen on näistä kaikkein helpoin toteuttaa, sillä siinä välineiksi riittää vaikka puun oksasta tehty vapa, pätkä siimaa, koho ja koukku. Syötiksi laitetaan tietysti matoja. Koukku syötteineen heitetään veteen, ja kun koho alkaa nykiä, niin siitä tietää, että kala on madon kimpussa.

Viehekalastukseen tarvitaankin hiukan enemmän välineistöä vavan lisäksi. Keloja on olemassa erilaisia. Yleensä aloittelijalle umpikela on hiukan helpompi käyttää kuin avokela. Vieheitä on myös runsaasti erilaisia riippuen tavoitellun kalan lajista tai koosta sekä sijainnista, kuten lippa- ja lusikkauistimet sekä vaaput. Lippauistinta suositellaan, mikäli saaliiksi halutaan esim. ahvenia. Lusikkauistin on periteinen uistintyyppi, jolla pystyy kalastamaan mm. haukea. Vaappuja käytetään edellä mainittujen lisäksi myös lohen kalastukseen.

Pyydyskalastus

Pyydyskalastuksella tarkoitetaan lähinnä verkoilla tai katiskalla tapahtuvaa kalastusta. Verkot lasketaan vesille veneestä, ja verkko merkitään molemmista päistä kelluvalla merkillä. Verkkoja on olemassa erilaisia. Muikkujen ja silakoiden kalastukseen on oman tyylisensä verkot ja siialle omansa. Lisäksi on olemassa yleis- ja kuhaverkkoja sekä erityisvahvoja verkkoja. Verkoissa käytetyn langan väri voi vaihdella, samoin langan paksuus. Suomen vedet ovat pääsääntöisesti tummia, joten sinertävänharmaa väri sopii useaan paikkaan.

Katiskoita on olemassa eri mallisia ja kokoisia. Talvikalastukseen on olemassa oma malli, joka lasketaan jään alle avannosta. Katiskalla voi pyytää tavallisimmin ahvenia, särkiä, lahnoja, haukia tai mateita. Katiskaan voi myös laittaa erityistä syöttiainetta, joka houkuttelee ainakin särkiä. Nykyisin monet katiskat ovat myös kokoontaitettavia, jolloin niiden kuljetus kalastuspaikalle onnistuu kätevästi, eikä koko auton takakontti ole täynnä jo yhdestä katiskasta.

Talvikalastus

Talvikalastus on mukava harrastus, mutta vaatii hiukan enemmän välineistöä ja vaatetusta kuin kesäaikaan tapahtuva kalastus. Vaatetukseen kannattaa kiinnittää runsaasti huomiota, sillä pilkkiessä ei usein liikuta paljoa, joten kylmyys pääsee iskemään helposti. Kenkien olisi hyvä olla vuorelliset ja vedenpitävät. Käsineitä kannattaa olla kahdet, toiset ns. pilkkihansikkaat eli sormenpäistä avoimet hansikkaat, jolloin toukan laittaminen koukkuun onnistuu kätevästi, ja lisäksi näiden päälle paksut rukkaset itse pilkkimiseen.

Muita pilkkimiseen tarvittavia välineitä ovat mm. jakkara, jolla istua pilkkiessä, itse pilkkivapa, kaira, pilkkitoukat, sihti jääsohjon poistamiseen pilkkireiästä ja tärkeimpänä tietysti jäänaskalit mahdollisia onnettomuustilanteita varten. Pilkkiessä jäähän kierretään kairalla reikä, jonka jälkeen siima syötteineen lasketaan reikään. Pilkkivapa on ohutta muovia, ja se alkaa nykiä kalan käydessä kiinni syöttiin. Tämän jälkeen siima kelataan ylös, ja toivotaan, että saalis on vielä tallella.

Lopuksi

Kuten tässä artikkelissa ollaan kerrottu, kalastus on valtavan hieno ja monipuolinen harrastus, jota voidaan toteuttaa laajasti ympäri Suomen. Suomalaisilla kalastus lähtee yleensä jo lapsena käyntiin, ja siitä onkin iloa koko perheelle, sillä kalastaminen on mukavaa yhteistä puuhaa lapsille ja vanhemmille. Kalastuksessa voidaan myös halutessaan kilpailla. Suomessa järjestetään runsaasti esimerkiksi pilkkikilpailuita talvella ja vetouistelukilpailuita kesällä, joihin voidaan halutessaan ilmoittautua mukaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top