Luonnossa liikkumisen terveyshyödyt

Luonnossa liikkumisen terveyshyödyt

Luonnon terveyshyödyt ovat monipuolisen kattavat. Luontoon voi mennä urheilemaan, siellä voi vaeltaa ilman varsinaista määränpäätä, telttailla ja saada loistavat yöunet puhtaassa raikkaassa ilmassa. Sieltä voi myös kerätä vitamiini- ja antioksidanttipitoisia marjoja, terveellisiä ja maukkaita sieniä unohtamatta. Luonnossa liikkumalla voi parantaa yleiskuntoa ja lihasten terveyttä ja sieltä voi myös löytää raaka-aineita terveellisiin aterioihin. Tässä artikkelissa keskitymme vielä tarkemmin luonnossa liikkumiseen ja sen tuomiin terveyshyötyihin; pysythän mukana, sillä saatat saada hyviä terveyttä edistäviä vinkkejä ja vaihtelua arkeesi.

Paranna kehosi hyvinvointia

Osa luonnossa liikkumisen terveysvaikutuksista on fyysisiä. Esimerkiksi hengittäminen on helpompaa, kun ilma on oksien varjossa happirikasta ja kosteaa, ja tällöin veri kulkee paremmin lihaksiin. Kesällä puiden varjossa liikkuminen on myös kuumuuden kannalta mukavampaa ja moni välttääkin näin alkukesän ihovauriot. Luonnossa liikkuminen parantaa myös koordinaatio- ja keskittymiskykyä. Esimerkiksi polkujuoksussa askeleitaan joutuu miettimään hieman tarkemmin, jottei jalka lipeä esimerkiksi liukkaalta juurelta tai kiveltä. Myös kehon immuunipuolustus paranee, kun keho saa uudenlaisia ärsykkeitä. Tästä syystä etenkin lapsia kannustetaan liikkumaan luonnossa; näin keho tottuu erilaisiin bakteereihin.

Liikkuvuus paranee monipuolisilla harjoitteilla

Vaihteleva ja pehmeä maasto on hyväksi jalkojen nivelille, joiden kunto saattaa huolettaa esimerkiksi laihduttajia ja vanhoja ihmisiä. Pururadalla tai pienellä metsäpolulla kulkeminen ei aiheuta kovia tärähdyksiä, jotka kuluttaisivat esimerkiksi nilkkoja tai polvia. Jalassa ei tarvitse siis olla ne kaikista kalleimmat, joustavimmat ja samalla tukevimmat kengät, joita esimerkiksi asvaltilla juoksemiseen usein suositellaan. Luonnossa liikkuja joutuu samalla myös hieman tasapainoilemaan, mikä vahvistaa aivojen ja kehon yhteistyötä. Hyvä tasapainoilija onkin usein hyvä myös joogassa ja muissa kehonhallintaa vaativissa lajeissa.

Kohenna mielialaasi

Kaikkein selkeimmät psyykkiset terveyshyödyt ilmenevät stressihormonien, kuten kortisolin ja adrenaliinin vähenemisenä. Nämä hormonit auttavat parantamaan keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta ja ne ovat pieninä määrinä erityisen tärkeitä tekijöitä pienistä haasteista ja stressitilanteista selviämisessä. Jos keho tuottaa näitä hormoneita liikaa, mielen tasapaino alkaa heittelehtiä ja tilanteista selviytyminen saattaa tuntua ylitsepääsemättömältä. Stressi ilmenee pakkoajatuksina, rauhattomuutena ja alakuloisuutena ja saattaa näkyä myös fyysisinä oireina, kuten pahoinvointina, tärinänä, vatsan ongelmina ja hikoilemisena. Joskus stressi myös lamauttaa, jolloin arkiaskareiden tekeminen voi tuntua mahdottomalta.

Vähennä stressiä kevyillä kävelylenkeillä

Luonnossa ei tarvitse juoksennella hikisenä, jotta siellä liikkumisesta olisi jotain hyötyä. Stressitasoja voi laskea pelkästään kevyillä kävelylenkeillä, joiden aikana puhelin ja kuulokkeet pidetään taskussa ja tarkkaavaisuutta kiinnitetään kehon tuntemuksiin, maisemien monipuolisuuteen, puiden väreihin ja muihin ominaisuuksiin. Kun keskittyy hetkessä elämiseen, käsivarsilla tuntuvaan tuulenvireeseen ja lintujen lauluun, mieltä kalvavat pienet stressitekijät unohtuvat nopeasti. Elämään saa hieman perspektiiviä ja yhtäkkiä viime viikon työmoka ei tunnukaan enää niin painavalta. Luonnosta saa myös energiaa, joka auttaa jaksamaan tulevien haasteiden yli.

Vahvista sosiaalisia suhteita

Luonnossa liikkuminen vaikuttaa vahvasti myös sosiaaliseen terveyteemme. Suomen Metsähallituksen mukaan “luonnossa oleskelun ja toimimisen on todettu saavan ihmiset ajattelemaan myönteisemmin toisista ihmisistä, ja myös itsestään”. Moni lähtee luontoon sen psyykkisten vaikutusten takia; luit aikaisemmasta kappaleesta, miten metsälenkki alentaa tehokkaasti kehon stressitasoa. Tällöin myös muiden ihmisten kanssa kommunikointi sujuu paremmin, eivätkä sosiaaliset tilanteet välttämättä ahdista niin paljon. Kun omat ajatukset ovat järjestyksessä, muiden ihmisten ajatusten kuunteleminen helpottuu. Moni myös lähtee luontoon ystäviensä tai perheensä kanssa, ja asettelu onkin tällöin optimaalinen rennolle hauskanpidolle.

Hyödy taloudellisesti ja ajallisesti

Luonnossa liikkuminen hyödyttää liikkujaa myös taloudellisesti, ja täten vaikutukset koskevat välillisesti kaikkia elämän osa-alueita. Luonnossa liikkuminen parantaa henkilön kokonaisvaltaista terveyttä, joka taas tarkoittaa vähempää sairastelua, ja se myös kannustaa monipuoliseen syömiseen, joka tulee lopulta herkuttelua halvemmaksi. Jos kalliit kuntosalimaksut jätetään välistä ja töiden jälkeen suunnataankin lähimetsään kokeilemaan intervalliharjoitteluja, polkujuoksua, maastopyöräilyä, joogaa tai vaikka lihaskuntoharjoitteita, kokonaisvaltaiset terveyshyödyt ovat kattavammat ja rahaa kuluu huomattavasti vähemmän. Liikkuja määrää myös itse tahdin, eikä hän joudu sitoutumaan tarkkoihin harjoitusaikoihin tai ryhmätapaamisiin.

Lopuksi

Luonnossa liikkuminen kannattaa. YTHS:n julkaisemassa Luonnon terveysvaikutuksia -raportissa painotetaan, että jo 10 minuutin metsässä oleilulla voi saada aikaan pulssin ja verenpaineen tasoittumisen ja 20 minuutin jälkeen myös mieliala tasoittuu ja olo raukenee. Pitkäaikaiset terveysvaikutukset alkavat näkyä ihmisessä jo kuukauden kuluttua luontoharrastuksen aloittamisesta, jos metsässä on vietetty aikaa vähintään viisi tuntia. Metsään ei kuitenkaan kannata lähteä suorittamaan väkisin, vaan siellä oleilu tulee ottaa rentona harrastuksena, jonka tarkoitus on tukea kehon kokonaisvaltaista toimintaa ja mielen tasapainoa. Toki metsässä voi harrastaa myös hikiliikuntaa.

Me suomalaiset olemme erityisen onnekkaita – suurimmalla osalla meistä on mahdollisuus kipaista lähimetsään vain muutamissa minuuteissa, vaikka kesken työpäivän lounastauon tai koulun hyppytunnin. Myös keskeltä vilkasta pääkaupunkiamme löytyy puistoja, pieniä metsiä ja luontoa. Tältä sivustolta tulet löytämään kattavasti tietoa luonnossa liikkumisesta ja sen terveyshyödyistä. Käsittelemme artikkeleissamme muun muassa maastojuoksua ja -pyöräilyä, metsässä joogaamista ja suunnistamista, jokamiehenoikeuksia, marjastusta, sienestystä ja kalastusta unohtamatta. Jos urheilu itsessään ei kiinnosta ja ruokatarvikkeet tulevat omalta kasvimaalta, voit kerrata sivustoltamme Suomen tunnetuimpia luontonähtävyyksiä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top