Metsäkävely

Metsäkävely

Metsäkävely on kasvava trendi. Mitä enemmän ihmiset tuntuvat vieraantuvan luonnosta ja keskittyvän töihin, sosiaaliseen mediaan ja ylipäätänsä suorittamiseen, sitä suuremmaksi myös hetkessä elävien hitausliikkeen edustajien määrä kasvaa. Metsäkävely on helppoa liikuntaa, joka sopii kaikille luonnon lähellä asuville ja jota voi harrastaa joutumatta suunnittelemaan treeniaikojaan tai yrittämällä kehittyä jokaisella harrastuskerralla paremmaksi. Moni harrastaa metsäkävelyä jopa huomaamattaan koiralenkkien ja koulumatkojen kautta.

Metsäkävelyn terveysvaikutukset

Metsäkävelyllä on valtavasti terveyshyötyjä, joiden pääpaino on mielenterveyden kohentamisessa. Fyysisesti metsäkävelystä hyötyvät pääasiassa sellaiset, jotka eivät harrasta muuta liikuntaa, jotka laihduttavat tai jotka käyttävät lajia kehon palauttelemiseen esimerkiksi raskaasta treenistä, synnytyksestä tai vaikka leikkauksesta. Niin kuin ulkona liikkuminen yleensäkin, parantaa metsäkävely liikkujan nivelten toimintaa ja esimerkiksi hapenottokykyä; raikkaassa ja kosteassa metsässä hengittäminen on helpompaa, kuin keskellä kiireistä ja saasteista kaupunkia.

Metsäkävely vähentää tutkitusti stressiä. Jo kymmenen minuutin luonnossa oleskelu laskee kehon stressihormonien, eli esimerkiksi adrenaliinin ja kortisolin tuotantoa. Kauniiden värien ja luonnon ihmeiden katseleminen tuo elämään tietynlaista perspektiiviä ja auttaa liikkujaa asettamaan mieltään kuormittavat tekijät tärkeysjärjestykseen. Jos metsäkävelyyn lisätään toisia ihmisiä, on harrastuksen lomassa helppo ylläpitää omia ihmissuhteita ja rakentaa yhteisöllisyyttä esimerkiksi työ- tai kouluporukan välille.

Patikointi

Kun kävellään ilman sen kummempia varusteita, puhutaan yleensä metsäkävelystä. Metsäkävely nähdään yleisesti enemmän kuljeskeluna ja hetkessä elämisenä kuin varsinaisena harrastuksena, jolla on jokin päämäärä. Jos mukana taas on reppu, eväitä, kartta ja muita välineitä, käytetään harrastuksesta termiä patikointi. Etenkin Suomessa patikointi on yleistä, sillä metsiä ja luontoa löytyy oikeastaan kaikkialta, minne ikinä haluaa suunnata.

Luonnon tarkkailu on isossa osassa patikointiharrastusta. Monet pitävät mukanaan kiikareita, joiden avulla voi bongata lintuja ja muita eläimiä. Jotkut pitävät muistikirjaa näkemistään harvinaisista kasveista tai esimerkiksi maaston muodoista ja toiset ovat intohimoisia valokuvaajia. Jotkut lähtevät patikointiretkelle nollatakseen päänsä ja paetakseen hetkellisesti kiireistä ja kuluttavaa elämäntapaa. Patikoijalla on usein mukanaan retkiruokailuvälineet, kuten trangia, ja yöpymisvarusteet, eli teltta ja makuupussi.

Varusteet metsäkävelyyn

Teoriassa metsäkävelyä harrastava ei tarvitse mukaansa sen kummempia varusteita. Liikkujalla on hyvä olla jalassa tukevat kengät, joissa on iskuja vaimentava pohja ja joilla on mukava kävellä, säänmukainen vaatetus ja muutama ylimääräinen vaatekappale repun pohjalla. Vaatetuksen on hyvä olla kevyt ja esimerkiksi talvella kannattaa suosia useita ohuita vaatekerroksia muutamien isojen ja paksujen vaatekappaleiden sijaan. Jos lumipyry tai vesisade yllättää, päällimmäisen vaatekerroksen voi vaihtaa kuivaan.

Jokaisella metsäkävelijällä on hyvä olla pieni reppu tai kassi mukanaan. Luonnossa liikkuminen on rauhoittavaa ja siihen saattaa hurahtaa ajateltua enemmän aikaa; on tärkeää, että tällöin repusta löytyy pientä evästä tai ainakin vesipullo. Metsäkävelijän kannattaa myös pitää huoli siitä, että puhelimessa on aina tarpeeksi akkua sijainnin paikantamiseen tai avun soittamiseen. Muuten metsäkävely on turvallinen ja kevyt harrastus, eikä se vaadi aurinkolaseja painavampia varusteita.

Tehokkuutta harrastukseen

Jos luonnon ihailun ja rentoutumisen rinnalle haluaa aktiivisuutta, kannattaa ottaa askel- tai sykemittari käyttöön. Tämä on helpoin tapa seurata omaa kehittymistään joutumatta kuitenkaan tarkkailemaan omia toimiaan liikaa. Askelmittari tuo mukanaan tavoitteellisuutta: jos kävelit perjantaina 10 000 askelta, voitko saada maanantaina 12 000 askelta täyteen? Jos haluaa aktivoida tehokkaasti koko kehoa, voi kävelysauvojen hankkiminen olla kannattavaa. Näin kävelyyn saa uudenlaista rytmiä.

Moni pakenee metsään kaikkialla vaanivaa teknologiaa. Jos inho sinistä valoa kohtaan ei ole suuri, voi metsäkävelyyn yhdistää esimerkiksi geokätköilyn. Geokätköily on hauska ulkoiluharrastus, jonka ideana on piilottaa ja löytää erilaisia kätköjä, joita etsitään GPS-paikantimen avulla. Kätköjen sijainnit ja niihin liittyvät vinkit jaetaan internetin geokätköilykanavilla, jonka jälkeen etsiminen voi alkaa. Kyse ei ole kilpailusta, sillä kätköt jätetään aina paikoilleen muidenkin löydettäviksi.

Suunnittele reittisi

Pääkaupunkiseudulla asuvien metsäkävelyreitit ovat yleensä lyhyitä tai ne sijaitsevat sellaisilla alueilla, joihin eksyminen on teoriassa mahdotonta. Jos metsäkävelyreitti on pitkä tai alue on valtava, on reitin suunnittelu tarpeen. On lisäksi suositeltavaa kertoa suunnitelmista esimerkiksi ystävälleen tai jakaa sijaintiansa puhelimensa välityksellä aina tunnin välein. Vaikka kävelyreitti olisikin helppo, onnettomuudet eivät katso aikaa tai paikkaa. Esimerkiksi nilkka voi nyrjähtää juurelta liukastuessa.

Reitin suunnitteleminen on askel- ja sykemittarien tapaan oman kehityksen kannalta tärkeää. Jotkut käyttävät esimerkiksi sports tracker -sovelluksia, jotka mittaavat kävellyn reitin, keskinopeuden, sykkeen ja maaston vaikeuden, ja tuloksia on pitkällä aikavälillä mukava vertailla keskenään. Reitti voi auttaa myös tulevaisuuden polkuja suunnitellessa; lokakuussa yllättäen löytämäsi sienirykelmä on luultavasti täydessä kukoistuksessaan myös ensi vuonna samaan aikaan.

Yhteenveto

Metsäkävely on hauska harrastus, jonka aloittaminen on helppoa. Sen voi yhdistää helposti omaan elämänvaiheeseensa: opiskelija voi ottaa taukoja esseiden rustaamisesta suuntaamalla metsään, isyysvapaalla oleva voi lähteä nukuttamaan vauvansa vaunulenkillä ja ruuhkavuosia elävä voi suunnata kävelylenkille kiireisen työpäivän päätteeksi, jotta ajatukset selkiytyisivät. Jos omien mietteiden kuunteleminen tuntuu ahdistavalta, voi liikkuja kuunnella kävellessään esimerkiksi meditaatioharjoituksia tai vaikka omia suosikkipodcastejaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top