Metsässä treenaaminen on helppoa ja palkitsevaa

Metsässä treenaaminen on helppoa ja palkitsevaa

Luonnon terveyshyödyistä puhutaan nykyään enemmän kuin koskaan. Raikas ulkoilma helpottaa hengittämistä ja kauniit maisemat tuovat elämään hieman perspektiiviä; luonnossa liikkuminen vähentää tutkitusti stressiä. Kun tähän lisätään vielä sykettä nostattavaa liikuntaa, ovatkin hyvän olon koktailin kaikki ainesosat valmiina. Tässä artikkelissa esittelemme muutamia luontoon sopivia urheilulajeja ja pohdimme, miten niiden harrastaminen onnistuu luonnon asettamissa olosuhteissa. Pysy mukana – saat hyviä vinkkejä tulevaisuuden treenien varalle.

Polkujuoksu

Polkujuoksun voisi sanoa olevan yksi tämän hetken isoimmista trendeistä. Sen harrastaminen on helppoa, sillä teoriassa tarvitset varusteiksi vain sopivat, jalkaa tukevat kengät ja säänmukaisen vaatetuksen. Jos harjoitteluaikasi keskittyvät iltoihin tai aikaisiin aamuihin, saatat haluta mukaasi tasku- tai otsalampun. Jos lajista innostuu enemmän, varusteita voi tietenkin hioa ja vanhojen monikäyttökenkien tilalle voi ostaa juuri polkujuoksuun tarkoitetut iskuja vaimentavat ja nilkkaa tukevat kengät.

Polkujuoksun idea on yksinkertainen: juokse metsäpoluilla. Poluilla juokseminen parantaa pelkän yleiskunnon lisäksi myös koordinaatiokykyä, tasapainoa ja reaktiivista ajattelua. Epätasaisessa, toisinaan pehmeässä ja toisinaan kivisessä maastossa tasapainottelu vaatii kehon ja aivojen yhteistyötä, etenkin, jos vauhti on nopea. Polkujuoksija päättää kuitenkin itse oman tahtinsa, ja onkin suotavaa aloittaa harrastus hieman hitaammalla nopeudella ja kiristää tahtia omien taitojensa mukaan. Keräsimme alle muutamia polkujuoksufaktoja, jotka auttavat hahmottamaan lajia kokonaisuutena:

 • Polkujuoksu on saanut alkunsa vuorialueilla, ja sen alkuperäinen nimi on vuoristojuoksu
 • Polkujuoksussa maasto on epätasaisempaa ja matkat ovat pidempiä kuin maastojuoksussa
 • Suomessa järjestetään vuosittain noin 20 polkujuoksutapahtumaa

Maastopyöräily

Jos juokseminen ei innosta, innokkaat metsässä liikkujat voivat hypätä myös pyörän selkään. Myös maastopyöräily on alkuperäiseltä englanninkieliseltä nimeltään vuoristopyöräily, eli sitä harrastetaan vaihtelevilla alustoilla, joissa on paljon ala- ja ylämäkiä, töyssyjä ja esteitä unohtamatta. Poluille ei siis kannata suunnata oman vaihteettoman Joponsa kanssa, vaan pyöräksi kannattaa valita jousitettu, vakaa ja kevyt maastopyörä, jossa on tukevat renkaat, ja jonka selässä on mukava istua.

Maastopyöräily sopii polkujuoksua paremmin sellaisille harrastajille, jotka esimerkiksi laihduttavat tai joilla on ongelmia jalkojen nivelien kanssa. Niin kuin kaikissa yksilölajeissa, myös maastopyöräilyssä itse liikkuja määrää tahdin, joten harjoitteita voi tehdä täysin oman tasonsa mukaan. Maastopyöräilyreiteiksi soveltuvat pienet polut ja tiet, jotka ovat ihmisen luontoon muokkaamia, mutta joilla ei saa kulkea moottoriajoneuvoin. Tällaisia polkuja ovat esimerkiksi jokamiehenoikeuksiin kuuluvat marjastus- ja sienestysreitit – ethän kuitenkaan sabotoi marjasatoa!

Lihaskuntotreeni

Metsässä urheilun ei tarvitse aina tapahtua kaikista pimeimmässä siimeksessä. Suomen luonto on pullollaan erilaisia aukeita alueita, kuten kallioita, joilla treenaaminen on täysin sallittua. Moni tuleekin näihin paikkoihin päästämään esimerkiksi lemmikkikoiransa vapaaksi ja suorittamaan päivittäisen lihaskuntotreeninsä. Kaikista mukavuudenhaluisimmat tuovat mukanaan lihaskuntoharjoitteisiin sopivan alustan, kuten joogamaton, kun toiset taas liikkuvat mieluummin paljaalla alustalla. Tämä tuo treeniin myös oman lisänsä, nostaen hieman sen tehoja ja vaikeusastetta.

Lihaskuntoharjoitteiden ei tarvitse olla monimutkaisia, jotta ne toimisivat. Päin vastoin, liikkeet kannattaa pitää yksinkertaisina ja helppoina ja treenin todellisena tarkoituksena voi pitää ulkoilmasta nauttimista ja luonnon terveysvaikutusten hyödyntämistä. Myöskään tahdin ei tarvitse olla kova, vaan liikkeissä kannattaa keskittyä enemmän oikeiden liikeratojen tekemiseen ja syvien lihaksien aktivoimiseen. Tämä onnistuu paremmin, jos keskittyy hengittämiseen. Listasimme alle muutamia helppoja lihaskuntoharjoitteita, jotka aktivoivat kehoa ilman, että harrastajan tarvitsee kieriä maassa.

 • Tavalliset kyykyt, askelkyykyt ja kyykkyhypyt
 • Seinäistunta – nojaa tässä harjoitteessa esimerkiksi puuhun
 • Lankku kädet suorina
 • Lankkukierto
 • Punnerrukset
 • Pikajuoksu paikallaan

Intervalliharjoittelu

Me suomalaiset olemme erityisen onnekkaita, sillä metsistämme pidetään hyvää huolta. Metsässä liikkujalla ei myöskään tarkoiteta vain sellaista henkilöä, joka rämpii keskellä pimeintä siimestä, vaan metsäurheilija voi suorittaa harjoitteensa myös pururadoilla tai yleisillä kuntokeskuksilla, joita löytää monien lenkkireittien varsilta. Moni suuntaakin lähimetsäänsä juuri pururatojen takia, sillä niillä voi juosta joutumatta kuitenkaan pelkäämään vaihtelevaa maastoa ja nilkkojen nyrjähdyksiä. Pururadoille tullaan yleensä myös tekemään intervalliharjoitteita.

Intervalliharjoittelu on yksi yleisimmistä juoksun harjoittelumuodoista. Yksinkertaisimmillaan intervallitreeni on kovatehoinen harjoite, jossa palautusjaksot ovat lyhyitä ja ihmisen kardiovaskulaarinen puoli on koetuksella. Intervalliharjoitteita tekemällä yleiskunto nousee nopeasti: keuhkojen kapasiteetti kasvaa ja lihaksien ympärille muodostuu uusia pieniä verisuonia niin, että happirikasta verta kulkeutuu elimistöön aikaisempaa tehokkaammin. Alta löydät yksinkertaisen aloittelevalle harrastajalle sopivan intervallitreenin, jossa aktivoidaan tehokkaasti etenkin jalkojen ja keskivartalon lihaksistoa, hengityselimiä tietenkään unohtamatta.

 • Lämmittele kehoa kevyellä 5 minuutin hölkällä
 • Juokse 30 sekuntia ylämäkeen, niin kovaa kuin jaksat
 • Tasoita sykkeet ja keho 2 minuutin reippaalla kävelyllä
 • Juokse 30 sekuntia täysillä tehoilla
 • Toista muutamia kertoja

Jooga

Jooga on loistava laji sekä lihasten aktivoimiseen että rentouttamiseen. Sen terveyshyödyt ovat kattavat, ja kun sen yhdistää Suomen puhtaisiin ja vehreisiin metsiin, harjoitteet ovat vieläkin optimaalisempia. Joogalla on kymmeniä erilaisia alalajeja, mutta yleensä sitä harrastetaan suhteellisen vaativana liikuntamuotona. Joogalla voi tunnetusti olla myös positiivinen vaikutus henkiseen hyvinvointiin. Joillekin jooga on terapiaa, toisille henkinen kokemus ja osalle taas yksinkertaisesti tapa ylläpitää yleiskuntoa, kehon liikkuvuutta ja stressitöntä elämää. Joogaa voi harrastaa oikeastaan missä tahansa. Viime vuosien aikana yhä useammat suomalaiset joogaharrastajat ovat suunnanneet harjoitteensa luontoon, esimerkiksi merien ja järvien rannoille tai keskelle metsää. Moni joogaakin lähimetsänsä kallionhuipulla. Jos maassa kieriskely ei innosta, ei hätää, sillä joogaan sisältyy myös paljon erilaisia tasapainoharjoitteita, joita voi tehdä seisaaltaan. Kokeile esimerkiksi Utkatasana-, Padangusthasana- tai Vrksasana -liikkeitä, perinteistä tuoli-istunta -asentoa unohtamatta. Hyviä liikuntahetkiä upeissa luontomaisemissa!

One thought on “Metsässä treenaaminen on helppoa ja palkitsevaa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top