Suomen vetovoimaisimmat luontonähtävyydet

Suomen vetovoimaisimmat luontonähtävyydet

Suomen luonto on edelleen länsimaiden mittakaavassa puhdasta ja koskematonta. Vuosittain tuhannet turistit käyvät katsomassa maamme upeita luontonähtävyyksiä sekä hienoja ja monille erikoisia maisemia, saaristoa, harjuja sekä järviä. Suomalaisetkin pysähtyvät edelleen luontomme kauneuden edessä, ja luonnossa liikkuminen, retkeily sekä kotimaan matkailu ovatkin lisääntyneet. Myös suomalaiset haluavat tietää, miten upeat maisemamme ovat vuosisatojen saatossa muovautuneet, ja käydä niitä ihailemassa.

Lapin lumo

Lapista tulee usein mieleen sen talviurheilukeskukset, lumetetut rinteet ja oheispalvelut. Lapin matkailija voi kuitenkin löytää paljon enemmän, kun uskaltautuu hieman turistikeskittymiä kauemmas. Tunnetuimpia luontonähtävyyksiä ovat Lapin tunturit, erämaat, kansallispuistot ja vesistöt. Suomen korkein kohta löytyy Haltitunturin läheisyydestä. Halti kuuluu saamelaisten pyhään tunturiseutuun, ja sen uskomaton luonnonvoimaisuus houkuttelee vuosittain satoja matkailijoita ihastelemaan sen jylhää maisemaa. Muita tunnetuimpia tuntureita ovat Saana sekä Korvatunturi.

Suosituimpia Lapin luontokohteita on Pallas-Yllästunturin kansallispuisto, joka vetää retkeilijöitä patikoimaan ja hiihtämään. Siellä sijaitsevat Suomen vanhimmat vaellusreitit, mutta myös monipuolisia palveluita on tarjolla niitä kaipaaville. Kansallispuistossa on yli 300 kilometriä merkittyjä polkuja kesäaikaan sekä vuosittain yli 500 kilometriä latuja. Tunnetuimpia Lapin vesistöjä ovat Suomen pisin joki, 550 metrinen Kemijoki, sekä Inarijärvi, joka on Lapin alueen suurin järvi.

Vaarat korkeat kuusikot

Itäisen Suomen kuuluisimpia maisemia voi käydä ihailemassa Ukko-Kolin laelta. Koli on Pohjois-Karjalan korkein vaara ja sen huippu ulottuu 347 metrin korkeuteen meren pinnasta mitattuna. Ukko-Koli on ollut pyhä paikka muinaisille suomalaisille, ja edelleen sen mahtavuus vetää kokijansa hartaaksi. Koli sekä siltä avautuvat maisemat Pieliselle ovat innoittaneet niin taidemaalareita kuin säveltäjiäkin. Alueella on useita eri mittaisia vaellusreittejä eri tasoisille retkeilijöille.

Itä-Suomen kuuluisimpiin luontonähtävyyksiin kuuluvat myös ehdottomasti sen harjumaisemat. Erityisesti Punkaharjun alue on ollut turistien kiinnostuksen kohteena jo parin sadan vuoden ajan. Eikä ihme, sillä sen kuvankaunis luonto sekä harjulta pilkottavat Puru- ja Pihlajavesi ovat kuin postikortti idyllisestä suomalaisesta maisemasta. Imatrankoski on yksi Suomen ensimmäisiä matkailunähtävyyksiä, ja edelleen sen mahti ja voima pysäyttävät. Etenkin, jos sattuu osumaan paikalle näytösaikaan, kun vuoksi kuohuu ja jylisee.

Upea saaristo

Saaristomeren kansallispuiston perinnemaisemissa matkailija on kosketuksissa samaan aikaan niin elämän monimuotoisuuteen, haasteisiin kuin luonnonvoimien mahtiinkin. Saariston tuulinen ja merellinen ilmasto rajoittaa kasvillisuutta, ja useat kallioiset luodot pystyvät pitämään yllä vain minimaalisesti elävää kasvustoa. Kuitenkin saaristonkin elämä on monipuolista, ja siellä voi maisemien lisäksi ihailla myös kotkan liitoa tai katsella hylkeiden polskimista. Itämeren haasteista kuitenkin kertoo lajien väheneminen sekä veden laadun heikkeneminen.

Saaristomeren alueen nähtävyyksiä pääsee ihailemaan myös Saariston rengastietä pitkin. Tämä reitti kulkee tunnettujen luontokohteiden halki Paraisten ja Nauvon kautta Naantaliin. Rengastien voi kiertää halutessaan pyörällä, jolloin on varmasti paremmin yhteydessä luontoon. Autolla matkustettaessa on mahdollista tehdä pysähdyksiä upeisiin luontokohteisiin ja tutustua niihin lyhyemmän vaelluksen tai vaikka kajakkiretken merkeissä. Tunnetuimpia reitin kohteita ovat Kustavi, Kasnäs, Bengtskär sekä Naantali.

Puhtaita järviä silmänkantamattomiin

Järvimaisemat ovat niitä Suomen idyllisimpiä ja varmasti maailmallakin tunnetuimpia luontokohteita. Keski-Suomen järvimaisemat vetävät puoleensa niin kalastusmatkailijoita kuin muitakin luontokohteista nauttivia retkeilijöitä. Kauneimpia luontonähtävyyksiä tällä alueella ovat Päijänne ja Keitele sekä näitä järviä yhdistävä Keitele-Päijänne -kanavareitti. Alueen koskemattomuudesta kertoo se, että siellä on peräti viisi kansallispuistoa, joiden polut ja leiripaikat ovat omiaan kutsumaan matkailijoita Suomen kauneimpien metsien siimekseen.

Toinen ehdoton luontonähtävyyskohde on Saimaa. Paikallisilta kysyttäessä Saimaa ei ole järvi, se on käsite. Todellisuudessa Saimaa on Suomen suurin sekä Euroopan neljänneksi suurin järvi. Oikeastaan se koostuu useiden salmien yhdistämistä järvialueista ja yhteensä se voidaan jakaa lähes kahteenkymmeneen pienempään järveen. Saimaata ei oikeastaan voikaan selittää, vaan se pitää kokea. Parhaat luontokohteet Saimaan rannoilta löytää pyöräillen rantareittejä tai soutaen järvenselällä.

Luonnon muovaamaa

Suomen parhaita luontokohteita ovat paikat, jotka ovat säilyneet lähes alkuperäisinä ja koskemattomina. Tällaisissa retkikohteissa luonnon voiman käsitys pysähdyttää matkailijan. Ajatus siitä, miten miljoonien vuosien kuluessa maisemamme ovat muovautuneet sellaisiksi, joina me ne tänä päivänä näemme ja koemme, vetää retkeilijän hiljaiseksi. Parhaat luontonähtävyydet saavat pysähtymään ja miettimään, minkä näköistä tällä paikalla on ollut sata tai tuhat vuotta sitten.

Suomen suurin siirtolohkare on 27 metriä pitkä Kukkarokivi, joka löytyy Turun Ruissalon edustalta. Muita jääkauden luontoomme jättämiä jälkiä ovat hiidenkirnut ja pirunpellot. Tunnetuimmat hiidenkirnut ovat Helsingissä sijaitsevat Rauninmalja sekä Aarnipata. Pirunpeltoa eli muinaisrantaa voi ihastella vaikka Turun Nunnavuorella. Luonnon mahdin näkee myös Suomen Salpausselkien muodostumisessa, jotka ovat myös jääkauden aikaansaannoksia. Parhaiten niitä pääsee ihailemaan Lahden seudun näköalapaikoilta.

Nähtävyyksiä jokaisen ulottuvilla

Vaikka Suomi on pitkä maa ja välimatkaa riittää, jokaisen asuinpaikan lähistöltä löytyy suosittuja luontonähtävyyksiä. Esimerkiksi Helsingin Suomenlinnan luonto- ja kulttuurimaisema ovat pääkaupunkiseudun asukkaiden saavutettavissa. Tosinaan nähtävyydet myös piilottelevat, vaikka eivät kaukana olisikaan. Esimerkiksi Aurajoen jokilaakson nähtävyydet ovat Turun seudun asukkaiden lähellä, mutta harvempi paikallinenkaan niistä paljoa tietää. Seuraavaa lomaa suunnittelevan kannattaisikin harkita ulkomaanmatkan sijaan omien lähialueiden luontonähtävyyksiin tutustumista. Kotimaan matkailukin on avartava kokemus!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top