Suunnistus on elämyksellinen laji

Suunnistus on elämyksellinen laji

Suunnistus on maastossa tapahtuvaa urheilua, jossa käytetään karttaa. Suunnistaja etsii karttaan merkittyjä rasteja järjestyksessä ja mahdollisimman nopeasti. Suunnistamista voi harrastaa niin vapaa-ajan harrastuksena kuin kilpaurheilunakin. Suunnistuksessa on erilaisia kilpailumuotoja sekä välineitä, joita käytetään tarpeen mukaan. Suunnistus on tunnettu laji, josta kertoo myös suunnistuksen vuosittain järjestettävät maailmanmestaruuskilpailut. Suunnistus on kilpailun lisäksi myös suosittu kuntoilumuoto, ja se sopii kaikille ikään tai taitoihin katsomatta.

Suunnistus kuntoliikuntana

Suunnistusta voi harrastaa kilpailemisen lisäksi myös kuntourheiluna ja luontoelämyksien vuoksi. Kuntoiluharrastuksen aloittamiseen on paljon vaihtoehtoja. Useat suunnistusseurat järjestävät esimerkiksi kuntorasteja eri puolilla Suomea. Kuntorasteissa osallistuja maksaa usein pienen maksun, jolla saa kartan käyttöönsä. Osallistuja voi valita reitin pituuden itse. Suunnistaja saa usein myös opastusta halutessaan. Lähimmän suunnistusseuransa löytää helposti Suunnistusliiton sivuston Irma-palvelusta, jonne on listattuna suunnistusseurat alueittain Suomessa. Irma-palvelusta löytyvät myös suunnistusseurojen yhteystiedot.

Seurat järjestävät myös erilaisia suunnistuskursseja. Kursseja löytyy niin lapsille ja nuorille kuin aikuisillekin. Kurssit ovat helppo ja turvallinen tapa oppia suunnistamaan, jos suunnistaminen ei ole ennestään tuttua. Kuntoileminen suunnistuksen avulla sopii kenelle tahansa, koska matkan nopeuden, vaikeusasteen ja reitin pituuden voi suunnistaja päättää itse. Suunnistus onkin mitä parhainta terveysliikuntaa, jolla on useita hyötyjä psyykkiselle ja fyysiselle terveydelle. Näitä on listattu seuraavassa:

 • Suunnistus parantaa kestävyyttä ja lisää lihaskuntoa
 • Lajin tarjoama liikunta on nivelystävällistä
 • Luonnossa liikkuminen rentouttaa
 • Onnistumisen kokemukset ovat hyväksi mielelle
 • Suunnistusreitti on parhaimmillaan elämyksellinen kokemus
 • Suunnistaminen parantaa päättely- ja keskittymiskykyä

Jukolan viesti

Jukolan viesti on vuosittainen suunnistustapahtuma ja samalla myös suurin suomalainen urheilutapahtuma sekä maailman suurin suunnistusviesti. Jukolan viesti perustuu tasa-arvoiseen asetelmaan. Tasa-arvoinen asetelma tarkoittaa, että sekä kuntoilijat että suunnistuksen huippu-urheilijat suunnistavat samat reitit. Tapahtumassa onkin ainutlaatuinen viehätys ja yhteishenki. Tapahtumaan voi osallistua sekä kilpailijana että katselijana tai talkoolaisena. Suunnistuksen lisäksi tapahtumassa voi nauttia shoppailusta urheilukaupoissa, ravintolapalveluista, ohjelmalavan tapahtumista, telttailusta ja iloisesta tunnelmasta.

Jukolan viestiin voivat osallistua sekä miehet että naiset, mutta tapahtumassa kilpaillaan myös vain naisille tarkoitetussa Venla-viestissä. Molempien viestien alaikäraja on 15 vuotta. Oman joukkueensa viestiin voi koota vaikkapa suunnistusseurasta, työpaikalta tai kaveripiiristä. Kilpailemiseen ei myöskään tarvita erikseen kilpailulisenssiä. Kilpailussa on erilaisia osuuksia, joista osa juostaan myös yöllä. Nuorille on lisäksi järjestetty jo vuodesta 1986 lähtien Nuorten Jukola -viesti. Nuorten Jukola -viesti on tarkoitettu 11 – 18 -vuotiaille nuorille.

Lajin harrastamiseen tarvittavat välineet

Suunnistuksen harrastamiseksi ei tarvitse hankkia paljon välineitä. Välineiden tarve riippuu kuitenkin esimerkiksi reitin pituudesta ja maastosta. Kaikille suunnistajille yhteinen väline on kartta ja usein suunnistajat käyttävät myös kompassia. Suunnistajan on tärkeää ottaa mukaan tarpeeksi vettä ja tarvittaessa syötävää. Säähän sopivat vaatteet ovat tärkeät. Maastoon mukaan on valittava turvalliset kengät, jotka sopivat suunnistukseen ja kyseiseen maastoon. Suunnistajan kannattaa ottaa mukaan myös ladattu puhelin hätätapauksia, kuten eksymistä varten.

Kilpasuunnistuksessa kilpailijoilla on yleensä karkeakuvioiset suunnistuskengät, joissa on metallinastat. Sprinttikilpailuissa kengät ovat yleensä nastattomat. On tärkeää suunnistajan turvallisuuden vuoksi, että hänellä on oikeanlaiset kengät ja muut varusteet. Kilpailijalla on yleensä myös keinokuituasu. Kilpasuunnistajilla on myös kartta ja joskus kompassi. On myös suunnistajia, jotka pitävät GPS-laitetta mukanaan seuratakseen reittivalintojaan. Välineiden tarve vaihtelee hiukan esimerkiksi kilpailumuodon vuoksi. Seuraavassa osiossa on lueteltu asioita, joita suunnistajan kannattaa huomioida varusteiden suhteen.

 • Säänmukaiset vaatteet, jotka kestävät kosteutta ja likaa
 • Maastoon sopivat ja turvalliset jalkineet
 • Kartta
 • Kompassi
 • Juotavaa ja syötävää tarpeen mukaan
 • Puhelin eksymisen varalle
 • Jotkut suunnistajat käyttävät myös GPS-paikanninta

Suunnistuksessa voi myös kilpailla

Suunnistuskilpailuja on paljon erilaisia, aina pienistä kilpailuista maailmanmestaruuskilpailuihin. Kilpailuja järjestetään paljon Suomessa ja niitä on tarjolla kaiken ikäisille. Kilpailijalle tärkeää on kartanlukutaito, hyvä kunto ja kyky hahmottaa maastoa. Erityisesti kartan tarkka lukeminen on tärkeää suunnistuskilpailuissa. Osaan kisoista voi osallistua kuka vain suunnistaja tai joukkue lähtötasosta riippumatta. Suunnistuskilpailujen ohella Suomessa järjestetään esimerkiksi suunnistusviikkoja. Suomessa järjestettäviä suunnistustapahtumia ovat esimerkiksi Kainuun rastiviikko ja Fin5, jonne saapuu kilpailijoita ulkomailta saakka.

Kilpasuunnistuksesta on monia erilaisia muotoja. Matkat vaihtelevat kilpailun mukaan sprinteistä pidempiin matkoihin. On olemassa myös yösuunnistusta, jossa suunnistajat kilpailevat yöllä. Yösuunnistuksessa rasteilla on heijastimet ja rastiliput. Suunnistajat käyttävät myös otsalamppua. Yösuunnistuskisoja on melko vähän, mutta esimerkiksi Jukolan viestissä, joka on suuri suunnistustapahtuma, on yö-osuuksia. Suunnistuksessa suomenmestaruuslajeina ovat maailmanmestaruuslajien lisäksi erikoispitkä- ja yösuunnistuskilpailu. Aluemestaruuskilpailuissa lajina taas voi olla partiosuunnistus. Maailmanmestaruuskisoihin kuuluvat seuraavat lajit:

 • Viesti
 • Sprintti
 • Sprinttiviesti
 • Pitkä matka
 • Keskimatka

Yhteenveto

Suunnistus sopii jokaiselle liikkujalle lähtökohdista riippumatta. Kuntosuunnistuksesta voi tehdä juuri niin leppoisaa tai raskasta kuin itselle sopii. Suunnistus ei myöskään vaadi aiempia taitoja, vaikka onkin tärkeää tutustua reittiin ja karttaan hyvin, sekä ottaa mukaan asianmukaiset välineet. Harrastelijat pääsevät helposti harrastuksen alkuun, koska suunnistustoimintaa järjestetään monella paikkakunnalla. Myös kilpatoimintaan pääsee halutessaan mukaan, esimerkiksi Jukolan viestiin osallistumalla. Lyhyesti sanottuna jokainen voi suunnistaa juuri itselleen sopivalla tavalla.

Suunnistuksen suursuosiota ei tarvitse ihmetellä, sillä suunnistuksella on lukuisia terveyshyötyjä. Näitä ovat mielen rentoutuminen luonnonrauhassa ja monipuolisesti kehoa kehittävä liikunta. Metsässä liikkuminen on myös jännittävää ja elämyksellistä. Jos haluaa kilpailla suunnistuksessa, siihen on paljon mahdollisuuksia, sillä Suomessa järjestetään vuosittain jopa pari sataa suunnistuskilpailua. Kilpailuissa on sarjoja kaiken ikäisillä alle 10-vuotiasta aina yli 80-vuotiaisiin. Suunnistus sekä kuntourheiluna että kilpaurheiluna sopii loistavasti koko perheen harrastukseksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back To Top